Training

Fundament voor praktisch leiderschap

Van beste medewerker naar beste manager

In deze training
Je krijgt van zeer ervaren praktijktrainers op klassikale wijze duidelijke kennis en inzicht over communicatie, doelstellingen, gesprekstechnieken, leidinggeven, conflicthantering, managementstijlen en nog vele andere onderwerpen die je in je werk nodig hebt. Je gaat ontwikkelen, groeien en kennis op doen die je gelijk de volgende dag toepast in je praktijk.

Na deze training
– Heb je alle kennis in huis om professional middle-manager te zijn
– Bereik je sneller en efficiënter je gestelde doelen
– Kan je succesvol je mensen sturen, coachen en faciliteren
– Weet je meer over leiderschapsstijlen
– Los je conflicten snel en kundig op

Doorlooptijd
4 Maanden (30 uur)

Startdatum
21 Januari – Alle data staat onder het tabblad”Programma”

Tijden
15.00 – 18.00

Aantal deelnemers 
6-12

Op basis van
Open inschrijving. Inschrijven is mogelijk per individu of (kleine) groep.

Kosten 
€ 1450,-

Fundament voor praktisch leiderschap

Van beste medewerker naar beste manager

Doorgegroeide leidinggevenden hebben naast hun gewone werk te maken met verwachtingen van medewerkers, directie, klanten en leveranciers. In het speelveld zitten ze tussen het hoger management en de medewerkers. Het middle management heeft een cruciale invloed op het succes en de kwaliteit van de organisatie.

Hoe motiveert deze middenlaag de medewerkers? Hoe zijn processen georganiseerd? Hoe zit het met de communicatie?
Ofwel, hoe train ik als leidinggevende mijn managementvaardigheden en hoe ontwikkel ik mijn leiderschapschapscompetenties?

Een leidinggevende heeft een hoop verschillende talenten nodig. Zo wordt ervan verwacht een duidelijke visie te creëren, effectief optreden in veranderprocessen, aansturen van individuen en tegelijkertijd nog te beschikken over goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden. Binnen deze middle-management training gaan wij verder in op het ontwikkelen van praktische inzichten en vaardigheden om teams en afdelingen optimaal te kunnen aansturen.

Programma: Fundament voor Praktisch Leiderschap

21 Januari – Communicatie en gedrag
28 Januari – Doelstellingen
4 Februari – Functionerings- en beoordelingsgesprekken
11 Februari – Managementstijlen
25 Februari – Sturen, coachen, delegeren en faciliteren
4 Maart – Werkoverleg
11 Maart – Gesprekstechnieken
18 Maart – Ziekteverzuim en dossieropbouw
25 Maart – Besluitvorming
1 April – Bedrijfseconomie
15 April – Examen

Dag 1: Communicatie en gedrag

Het dagdeel Communicatie en gedrag is om te onderzoeken welke talenten in volgorde bij de deelnemers ontwikkeld zijn. Deelnemers leren te kiezen voor hun sociale, afstandelijke en dominante gedrag. Elke situatie vraagt een eigen specifieke gedragskeuze om efficiënt doelen te bereiken.

Dag 2: Doelstellingen

Het dagdeel Doelstellingen is bedoeld om effectief en efficiënt volgens verwachtingen te leren werken. Teamleiders moeten weten wat er van hen, hun afdeling en hun medewerkers verwacht kan en moet worden. Het is de basis voor de rest van de training.

Dag 3: Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Het dagdeel Functionerings- en beoordelingsgesprekken zorgt ervoor dat leidinggevende en deelnemer samen op de hoogte zijn om zich verder te ontwikkelen volgens een bepaalde structuur in plaats van ad hoc.

Dag 4: Managementstijlen

Het dagdeel Managementstijlen geeft eveneens gedragskeuzen aan. Sommige deelnemers hebben coaching nodig, waar anderen juist sturing nodig hebben. Time management komt eveneens aan de orde.

Dag 5: Sturen, coachen, delegeren en faciliteren

Het dagdeel Sturen, coachen, delegeren en faciliteren is een praktische dag waarin de deelnemers veel herkenbare scenario’s tegenkomen die hiermee te maken hebben.

Dag 6: Werkoverleg

Het dagdeel Werkoverleg is een van de te leren besprekingsvormen waarin de afgelopen en voorlopig toekomstige resultaten van de afdeling worden besproken en acties worden ingezet om op afwijkingen te reageren.

Dag 7: Gesprekstechnieken

Het dagdeel Gesprekstechnieken is een praktische dag waarin geoefend wordt met diverse gesprekssoorten en -technieken. Luisteroefeningen zijn eveneens in dit dagdeel meegenomen.

Dag 8: Ziekteverzuim en dossieropbouw

Het dagdeel Ziekteverzuim en dossieropbouw is inhoudelijk op het gebied van management enerzijds en wetgeving anderzijds. Om beoordelingsgesprekken naar realiteit te kunnen voeren is kennis hiervan noodzakelijk. Het onderdeel Ziekteverzuim heeft voornamelijk te maken met het succesvol omgaan met wit, grijs en zwart ziekteverzuim.

Dag 9: Besluitvorming

Het dagdeel Besluitvorming behandelt de wijze waarop problemen worden aangepakt en hoe dit efficienter en effectiever kan. Acceptatie en kwalitatieve besluiten moeten optimaal gepresenteerd worden. Berekeningen van impact worden aangeleerd en gebruikt.

Dag 10: Bedrijfseconomie

In het dagdeel Bedrijfseconomie leren de deelnemers wat het kost als er fouten worden gemaakt. Break-even afzet, break-even omzet en standaardkostprijscalculatie worden behandeld. In de praktijk blijkt dat deze kennis de leidinggevenden scherper en alerter maakt om medewerkers te onderrichten hoe zo foutloos mogelijk gewerkt moet worden. Tot 2 cijfers achter de komma.

Dag 11: Examen

Het elfde dagdeel zal gebruikt worden om het examen af te nemen.

Studiebelasting
In uren per week: 4
Opgebouwd uit 3 uur les per week
1 Uur E-learning per week

Doelgroep
De training is voor het middle-management zoals afdelingshoofden, teamleiders, leidinggevenden, ondernemers en managers. Maar het is ook bedoeld voor aanstormend talent wat zich wilt voorbereiden op een middle-management functie.

“Het fijne aan een klassikale training is dat ik gelijk kan sparren met collega’s uit het vak. Je leert van de trainer, en elkaar.”

Instapniveau
Voor het volgen van de training is geen vooropleiding vereist.

Het niveau van de training
De training is op MBO-niveau.

Er is géén vrijstellingenbeleid van toepassing

Stap 1: De intake
Voorafgaand aan de training vindt een intake plaats. Deze intake bestaat uit twee gedeeltes. Een telefonisch gesprek en daaropvolgend een online intake, waarbij je gevraagd zal worden een aantal vragen in te vullen. Op basis van het gesprek en de resultaten plaatsen we je in een trainingsgroep die het beste aansluit bij jouw leerdoelen. Hierdoor zit je altijd met andere deelnemers die trainen op hetzelfde niveau en haal je het hoogst mogelijke rendement uit de training

Stap 2: De training
De training vindt klassikaal plaats. Het programma kenmerkt zich door praktijkgerichte opdrachten, theoretische inzichten en wordt gegeven door een pragmatisch trainer.

Elke week heb je een lesdag. Dit houdt in dat je wekelijks de geleerde theorie in de praktijk kan brengen. Onze trainer zorgt ervoor dat je alle kennis in huis hebt om dit succesvol te doen. De eerstvolgende lesdag wordt vervolgens besproken hoe het is gegaan en waar er verbeterpunten liggen.

Stap 3: Examinering
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Dit examen zal klassikaal gemaakt worden. De beoordeling hiervan tref je een week later in de bus aan. Het volledige rapport bestaat niet alleen uit je examencijfer, maar ook uit de door jou behaalde resultaten in de Aspire Academy.
Bij een voldoende ontvang je een erkend PMC Groep certificaat. Heb je het niet gehaald? Geen zorgen, er zijn meerdere herkansingsmogelijkheden.

Stap 4: Borging
Vanaf de laatste trainingsdag biedt de PMC Groep je een E-coach aan. Deze E-coach geeft je de mogelijkheid om, wanneer je het nodig hebt, ondersteuning te vragen. De E-coach kan je vervolgens helpen om de geleerde theorie praktisch in te zetten. Ook is hij aanwezig voor alle andere vragen. Je krijgt ook toegang tot de Aspire Academy, een digitale leeromgeving, met allerlei handige hulpmiddelen en theoretische kennis.

aspire: sterk verlangen, streven naar: aspire after, aspire to. naar iets streven: ambiëren

Leren bij de PMC Groep gaat ook door buiten de training. Met onze Online Academy heb je overal en 24/7 toegang tot het lesmateriaal.

 

– Online leerplatform van de PMC Groep- Ondersteunend aan de klassikale training
– Online en overal toegang tot het volledige lesmateriaal
– Tentamens, examens en tussentijdse quizzes kunnen overal online worden gemaakt
– Handige inzicht-tools voor de leidinggevende
– Opdrachten en assignments kunnen online ingeleverd worden
– Kan worden voorzien van feedback door de trainer
– Nieuwe contactmogelijkheden met de trainer, waaronder video-sessies
– Handige online database met tools zoals zelf-testen of documenten zoals formulieren

Inschrijven voor Fundament voor praktisch leiderschapInschrijven voor Fundament voor Praktisch Leiderschap