18 sep 2018

De ideale manager #2

De manager die vergeet te managen.

Heb je ooit eens een manager aangenomen om erachter te komen dat hij niet eens zichzelf kan managen? Het is een veelvoorkomend probleem in veel organisaties. De beste medewerker wordt manager zonder de leidinggevende capaciteiten te bezitten. Slecht management leidt tot ongemotiveerde medewerkers, slechte onderlinge communicatie en dus een verminderde efficiëntie.

Maar gelukkig zijn er manieren waarop je kan inschatten of de beste medewerker het potentieel in zich heeft om manager te worden. Heeft hij dat niet dan wordt het lastig. Bezit hij slechts een paar van de onderstaande kwaliteiten dan kan er door middel van training bijgeschaafd worden naar een goed professioneel niveau. Hieronder de vijf kern kwaliteiten waar je naar moet zoeken in je potentiële manager.

2. Goede managers hebben sterke interpersoonlijke vaardigheden

Het vermogen om met anderen om te gaan en betekenisvolle relaties op te bouwen is een vaardigheid die elke succesvolle manager zou moeten hebben. Leiders die kil, afstandelijk of onaangenaam gezelschap zijn vinden het lastig om mensen aan boord te krijgen met hun ideeën. In sommige gevallen kunnen ze werknemers zelfs ontmoedigen om hun voorbeeld te volgen.

Het oefenen van empathie, begrip en oprechte nieuwsgierigheid naar de gevoelens van de mensen om hem heen is een vaardigheid die werknemers blij maakt en uiteindelijk leidt tot een gemotiveerde werkplek. Interpersoonlijke vaardigheden en communicatievaardigheden liggen immers centraal in mensgerichte managemnet overwegingen. En mensen zijn hoe dan ook van nature aangetrokken tot mensen met deze vaardigheden.

Wanneer u een teamlid overweegt voor een leidinggevende functie, registreer dan hoe zij omgaan met u, andere werknemers en andere hogere functies binnen de organisatie. Als het ze moeilijk lijkt om een niet-functioneel gesprek te voeren, zijn ze misschien niet de beste keuze voor een promotie.

Dit was deel twéé van de vijfdelige mini-serie: De ideale manager.
Benieuwd naar de overige kwaliteiten die de ideale manager bezit?

Delen:
1. Goede managers zijn georganiseerd en gefocust in hun werk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *