06 mei 2020

De Stress van Thuiswerken

Terwijl veel mensen het werken vanuit huis als een doel zien voor het algemene evenwicht tussen werk en privéleven, melden degenen die hun werk vanuit huis doen hogere niveaus van stress, volgens een studie die in 2017 door de Verenigde Naties is uitgevoerd.

Onderzoek naar stress en thuiswerken

In deze studie van 15 landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan, India, Brazilië, Argentinië, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje en Zweden, werd ontdekt dat 41 procent van de “zeer mobiele” werknemers (degenen die vaker thuis werkten) zichzelf ook als zeer gestrest beschouwden, vergeleken met slechts 25 procent van degenen die alleen op kantoor werkten.

Dit nieuws kan als een schok komen voor veel mensen die een thuiswerk-levensstijl als minder stressvol en met meer persoonlijke vrijheid beschouwen.

Een deel van deze stress die deze zeer mobiele werknemers ervaren, kan te wijten zijn aan het feit dat degenen die thuis werken, geconfronteerd worden met een groot aantal uitdagingen die uniek zijn voor deze specifieke opstelling.

Een belangrijk deel van deze stress is echter te wijten aan een hoger gebruik van mobiele apparaten, wat misschien niet verwonderlijk is in het licht van ander onderzoek dat hogere niveaus van stress koppelt aan de gewoonte om voortdurend de telefoon te controleren. Interessant is dat er verschillende factoren zijn die verband houden met het werken vanuit huis en die zowel de stress verhogen als verlagen.

Het is waar dat de meeste mensen houden van de flexibiliteit die gepaard gaat met thuiswerken: opstaan en gaan slapen op momenten die meer gedicteerd worden door de persoonlijke lichaamsklok en -smaak kan heerlijk bevrijdend zijn. Het kan echter ook uit de hand lopen en stressvol aanvoelen om vrij te zijn van de structuur die eens een beperking voelde.

Evenzo met de vrijheid om met onaangename collega’s om te gaan. Hoewel de meeste mensen het prettig vinden om de vrijheid te hebben om te kiezen met wie ze elke dag omgaan (en om niet naar kantoorroddels, klachten en politiek te hoeven luisteren), kunnen ze verbaasd zijn over het isolement dat ze voelen als hun interacties niet automatisch zijn en ze zich moeten inspannen om iemand te zien.

Veel van deze factoren kunnen elkaar in evenwicht brengen, maar de recente VN-studie suggereert dat de toegenomen afhankelijkheid van mobiele apparaten het werk – van huis uit – over de rand kan duwen in een gebied met meer stress.

Een grotere afhankelijkheid van smartphones en laptops gaat gepaard met hogere stressniveaus, naast een groter sociaal isolement en zelfs slapeloosheid, die beide omgekeerd gepaard gaan met meer stress.

Deze ervaringen kunnen als een verrassing komen voor iemand die nieuw is in het thuiswerken, maar ze worden vaak ervaren. Ze zijn ook veel voorkomende bronnen van stress.

Wat is er stressvol aan thuiswerken?

De meeste mensen zijn verbaasd over de stress die ze voelen als de nieuwigheid van het thuiswerken afneemt en de stress van de uitdagingen die dat met zich meebrengt, duidelijker wordt. Hoewel deze stressfactoren niet hetzelfde zijn als de lange pendeltijden, de giftige interacties tussen collega’s of het gevoel nooit alleen te zijn, eisen ze toch hun tol. Dit zijn enkele van de meest voorkomende bronnen van stress waar veel work-at-homers mee te maken hebben.

Gebrek aan structuur

Het voelen van een gebrek aan grenzen aan wanneer je moet gaan werken (en stoppen!), wanneer je moet opstaan en gaan slapen, wanneer je moet uitloggen van sociale media, en meer kan voelen als een echte bevrijding. Dit gevoel kan echter geleidelijk veranderen in een gevoel van onbeheerst zijn voor velen die het niet verwachten.

Flexibele werktijden kunnen te lange werktijden worden als je moeite hebt om afleiding te bestrijden en al je werk gedaan te krijgen, of het kunnen te korte werktijden zijn als andere mensen in je huishouden een claim leggen op je tijd omdat ze niet inzien dat ze “werktijden” voor ons onderbreken.

Latere bedtijden kunnen in minder gezonde slaapschema’s terechtkomen. En sociale media kunnen uren van productiviteit verspillen als we weten dat er weinig risico is dat anderen op onze werkplek komen en willen weten waarom we nog steeds op Facebook of Twitter zitten.

Voor veel mensen kan die structuur, die ooit verstikkend aanvoelde, aanvoelen als een steiger waarop we ons leven kunnen structureren; het kan moeilijk zijn om dezelfde structuur te creëren als we ons niet realiseren dat het zelf opgelegd moet worden. Het kan ook uitdagender zijn om zo efficiënt mogelijk te functioneren zonder.

Te veel afleidingen

Zoals gezegd vergeten veel mensen dat degenen die thuis werken nog steeds moeten werken – soms zelfs degenen die eigenlijk geacht worden zelf te moeten werken! Dit betekent dat mensen op alle uren van de dag kunnen bellen en misschien niet begrijpen dat, “Het spijt me, ik moet nu werken,” net zo geldig is als, “Sorry, ik bel je als ik vrij ben van het werk,” als ze weten dat je je eigen uren bepaalt.

Het probleem is dat er de hele dag door onderbrekingen kunnen zijn, en dat de werkuren uren moeten zijn en niet een opeenvolging van onderbroken clusters van een paar minuten per keer, want er zijn maar weinig mensen die zo efficiënt kunnen werken.

Dit kan ook betekenen dat overnachtende gasten niet begrijpen dat mensen die thuis werken ’s ochtends moeten opstaan en werken in plaats van een ontspannen brunch te nemen, of dat ze een afgezonderde ruimte nodig hebben om zich te concentreren of dat ze niet zo efficiënt kunnen werken als ze zich wel gaan concentreren op hun werkverantwoordelijkheden.

Advocaten, familieleden (vooral kinderen), goedbedoelende vrienden en buren kunnen de hele dag door voor afleiding zorgen, maar dat maakt geen einde aan de lijst van mogelijke afleidingen.

E-mail, televisie en het sirenenzang van de sociale media kunnen ons allemaal afleiden, want het lijkt misschien eenvoudig om in een paar minuten te genieten, maar het is heel goed mogelijk om urenlang door deze dingen te worden afgeleid. Social media kunnen zorgen voor een schijnbaar eindeloze voorraad voer om ons op te concentreren. Als we eenmaal omhoog kijken, is het misschien verrassend, maar het is heel goed mogelijk om te zien dat er uren voorbij zijn gegaan met weinig tot geen productiviteit, wat de rest van de dag meer stress geeft.

Moeilijkheid om grenzen te stellen

Grenzen stellen – het creëren van een structuur in uw relatie en planning en ervoor zorgen dat u de grenzen tussen productiviteit en vrije tijd, tussen het socialiseren van de tijd en de werktijd niet vervaagt – is van vitaal belang als u thuis werkt. Dit kan echter uitdagender zijn dan veel mensen verwachten.

Grenzen stellen met anderen, zoals gezegd, kan moeilijk zijn als mensen verwachten dat je tijd hebt om te praten als ze dat doen. Grenzen stellen met jezelf kan nog moeilijker zijn als je een gebrek aan motivatie voelt.

Als je thuis werkt zodat je overdag of ’s middags voor je kinderen kunt zorgen, kan het nog uitdagender zijn omdat je je getrokken voelt tussen tegenstrijdige loyaliteiten en overweldigd wordt door de verantwoordelijkheden van je verschillende rollen. Nogmaals, het kan uitdagend zijn om grenzen te stellen in deze situaties, en die grenzen kunnen voortdurend worden uitgedaagd.

Sociale isolatie

Wie thuis werkt, kan merken dat de eenzaamheid een tweesnijdend zwaard kan zijn. Het is natuurlijk makkelijker om je te concentreren als je in je eigen huis bent en er geen collega’s langs je bureau komen om op willekeurige momenten te kletsen. Maar hoewel deze eenzaamheid soms zalig kan voelen, wanneer we geen mandaat hebben voor sociale interactie tijdens de werkdag – wanneer we niet automatisch mensen tegenkomen buiten de mensen waar we mee leven – kunnen we eenzaam worden voordat we het beseffen.

Sociale media kunnen aanvoelen als een levensader voor anderen, maar dit type van interactie kan soms ook isolerend aanvoelen, omdat deze interacties minder persoonlijk kunnen aanvoelen dan face-to-face ontmoetingen en gesprekken. Hoewel we misschien niet onze toevlucht hoeven te nemen tot het schilderen van een gezicht op een volleybal en er mee te praten, kan het gevoel van isolement ons besluipen en kunnen we ons meer alleen voelen dan we verwachten. En gezien het onderzoek naar eenzaamheid voelt dat niet altijd goed. Sociaal isolement was een factor die in het VN-onderzoek werd genoemd en die te maken had met de toegenomen stress van thuiswerkers.

Gebrek aan focus

Terwijl veel mensen die thuis werken zelfstandig zijn, kan het paradoxaal genoeg moeilijk zijn om trouw te blijven aan je persoonlijke doelen als je zoveel afleiding en energieverspilling hebt. Een focus op de toekomst is van vitaal belang als je doelen hebt voor veranderingen die je wilt doorvoeren, maar gemotiveerd blijven als je met veel rollen jongleert kan op zich al een uitdaging zijn.

Als je merkt dat je vastberadenheid afneemt, kun je de hoop verliezen dat je de doelen die je voor jezelf hebt gesteld, zult bereiken.

Stress geassocieerd met mobiele apparaten

Hoewel al deze bronnen van stress significant zijn, bleek uit de VN-studie dat werken vanuit huis op zich misschien niet inherent meer stresserend is dan werken op locatie, maar de toegevoegde stress door het frequente gebruik van mobiele apparaten bleek een significante bron van toegevoegde stress te zijn. Een deel van de reden is dat degenen die ’s avonds laat mobiele apparaten gebruiken, zoals degenen die thuis werken, hun slaapschema ernstig kunnen beschadigen.

In deze studie werd inderdaad vastgesteld dat er een verband bestaat met frequent wakker worden ’s nachts: 42 procent van de thuiswerkers meldt frequent wakker worden ’s nachts, terwijl slechts 29 procent van de kantoormedewerkers hetzelfde meldt. Dit is opmerkelijk omdat een slechte slaap om verschillende redenen gedurende de dag aanzienlijke stress kan veroorzaken. Het gebruik van sociale media kan ook leiden tot stress door een verhoogde sociale vergelijking.

Een andere factor die een doorslaggevende factor leek te zijn, was de intensiteit van het werk; degenen die thuis werkten, hadden de neiging om intensievere, veeleisendere banen te hebben. Dit kan een deel van de reden zijn waarom degenen die ter plaatse werken minder gestrest zijn – misschien zijn hun banen minder intens. Hoe dan ook, deze constellatie van stressoren eist zijn tol.

Tips voor het beheersen van de stress van thuiswerken

Gelukkig staan er veel hulpmiddelen tot uw beschikking en bent u niet de enige die stress ondervindt van het thuiswerken. Terwijl mensen die samenwerken de uitdagingen van het werken in hun kantooromgeving kunnen verzamelen en bespreken, moeten mensen die thuis werken misschien proactiever zijn in het vinden van een plek om ondersteuning te geven en te ontvangen, en om de uitdagingen waar ze voor staan te bespreken. Het kan uitdagender zijn om te beseffen dat je niet alleen bent in wat je doet.

Nu je weet hoe vaak sommige van deze stressoren voorkomen, kan het zijn dat je je minder geïsoleerd voelt in wat je ondergaat. U kunt zich ook energieker voelen bij het aanpakken van deze uitdagingen en het minimaliseren van een deel van de stress die ermee gepaard gaat. Hier zijn enkele beproefde strategieën om de stress van het werken vanuit huis te minimaliseren.

Stel een schema op

Hoewel het heerlijk vrij is om je eigen schema in te stellen, is het van vitaal belang dat je een schema instelt in plaats van te werken wanneer je de tijd hebt. Als je wacht tot je zin hebt om te werken, zal de afleiding van alle kanten komen en je tijd opslokken, dus het instellen van een schema en je eraan houden is voor de meeste mensen een essentieel onderdeel van het werken vanuit huis. Er zijn echter verschillende handige trucs om dit te doen, van kalenders en apps tot gedetailleerde to-do-lijsten.

Hier zijn een aantal dingen om in gedachten te houden bij het bepalen van wanneer je gaat werken:

  • Werk wanneer je het beste werkt. Veel mensen vinden dat werken in de ochtend als ze zich uitgerust voelen een productievere ervaring kan opleveren dan halverwege de dag te beginnen met werken na het schoonmaken van het huis en het doen van andere niet-werkgerelateerde activiteiten. Dit is niet in alle gevallen waar, dus voel je vrij om te experimenteren als dit advies niet lijkt te kloppen voor jou.
  • Geef prioriteit aan de uitdagende taken. In plaats van onaangename of moeilijke taken boven je hoofd te laten hangen en stress te creëren als je erover nadenkt, kan het pushen van jezelf om de moeilijkste taken eerst gedaan te krijgen je helpen om je bord leeg te maken van die minder spannende taken, en je zult een gevoel van voldoening en een verhoogde energie en tevredenheid voelen gedurende de dag.
  • Maak gebruik van technologie. Er zijn apps die u kunnen helpen om uw social mediagebruik bij te houden (om uzelf te helpen het minder te gebruiken), u eraan te herinneren om te werken als u te lang wordt afgeleid, om to-do-lijsten te maken en nog veel meer. Leer wat er beschikbaar is en gebruik deze tools in uw voordeel.

Gebruik je netwerk en blijf verbonden

Wanneer je je geïsoleerd voelt, kan het moeilijk zijn om zoveel energie te hebben om productief te zijn. Bovendien kan het erg onaangenaam en moeilijk zijn om het leven van je carrière in stand te houden. Als je vanuit huis werkt en je voelt je eenzaam, is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen sociale leven.

Je kunt je eigen ondersteunende netwerk van collega’s, collega-werkvrienden of gelijkgestemden relatief eenvoudigweg via social media groepen, geplande meet-ups of zelfs sms-chat groepen creëren. Je kunt ook al gevestigde groepen vinden via social media of online.

Het doel is om mensen te identificeren die uw behoeften of perspectieven delen, ze te verzamelen in een groep, en te profiteren van die groep! Deze groep kan aanvoelen als een reddingslijn wanneer u iemand nodig heeft die begrijpt of zich deel wil voelen van een ondersteunende gemeenschap. De rest is aan u.

Beloon jezelf

Om je motivatie op peil te houden, is het van vitaal belang om je eigen persoonlijke beloningen te creëren. Eigenlijk is het een geweldig idee om taken op te splitsen in kleinere, werkbare stappen. Het punt is echter dat het aan u is om uw werkervaring aangenaam te maken, zodat u zich gewaardeerd voelt (ook al bent u zelf de enige die u waardeert), en om het momentum een vast onderdeel van uw leven te maken.

U kunt dit doen door uw taken op te splitsen in kleinere doelen en uzelf vervolgens te belonen voor het nemen van elke stap. Dit houdt mensen gemotiveerd en opgewonden om comfort los te laten en in de richting te gaan van het leven dat ze echt willen, zelfs als het een langdurige inspanning vergt om daar te komen. (Hint: Beloningen hoeven niet op voedsel gebaseerd te zijn om te worden beloond!)

Nee is ook een antwoord

U zult met veel verzoeken worden geconfronteerd, waarvan u de meeste moet weigeren als u genoeg tijd wilt hebben om alles voor elkaar te krijgen. Het kan verrassend moeilijk zijn om nee te zeggen tegen mensen waar je niet echt tijd voor hebt, simpelweg omdat de meesten van ons redenen kunnen vinden waarom een “ja” een volkomen redelijk antwoord is.

We denken misschien aan hun behoeften en zien onszelf als een geweldig antwoord voor hen, en beseffen niet dat ja zeggen tegen hen betekent dat we nee zeggen tegen onszelf. Misschien hebben we onze ego’s erbij betrokken. Wat de uitdaging ook is, realiseer je dat nee zeggen tegen de tijd die je niet hebt gepland vaak betekent dat je ja zegt tegen het leven dat je echt wilt, stap voor stap.

Bescherm uw slaap, en gebruik geen mobiele apparaten laat in de nacht…
U weet misschien al dat dit een no-no is, maar doet het toch, of u bent zich er misschien nog niet van bewust, maar het gebruik van schermen laat in de nacht kan uw slaappatroon veranderen en het moeilijk maken om in slaap te komen. Het kan u ook wakker maken tijdens de nacht.

Omdat een gezonde slaap van vitaal belang is voor uw productiviteit, moet u doen wat u moet doen om uw slaap te beschermen. (Dit omvat het instellen van een bedtijd voor uzelf en het vasthouden aan het bed.) Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar zeker de moeite waard.

Wat we je mee willen geven

Terwijl het werken vanuit huis een verbazingwekkend gevoel van vrijheid en flexibiliteit kan geven, zijn er valkuilen en verborgen stressoren waar men zich bewust van moet zijn. Door je te concentreren op wat je kunt doen om deze stress te verminderen, kun je genieten van de extra voordelen van een thuiswerksituatie zonder de extra stress. Dit is een grote stap in de richting van een ideale balans tussen werk en privé.

Mocht je extra ondersteuning, sturing of coaching hierin nodig hebben dan helpen wij graag. Samen sterk.